Kas laktoositalumatus on lihtsalt üks popp sõna, väljendamaks ebameeldivustunnet piima suhtes või on tegemist tõsise probleemiga? Miks ja millest see üldse tekib?
Piimasuhkur ehk laktoos on imetajate piimas leiduv liitsuhkur, mis koosneb kahest lihtsuhkrust – glükoosist ja galaktoosist. Rinnapiim sisaldab 6–8%, lehma- ja kitsepiim 4–5% laktoosi.
Laktoos ei saa peensoolest verre imenduda.
Üha rohkem süüakse-juuakse laktoosita ja gluteenita tooteid, sest inimesed ise väidavad, et neil on talumatus. Kuidas laktoosi- ja gluteenitalumatuse saab kindlaks teha?
Laktoositalumatusega seotud seedehäirete ärahoidmiseks on mitu võimalust.
• Vähenda rõõsa piima ja piimatoitude tarvitamist. 2–3 grammi laktoosi (umbes kolmandik klaasi piima) päevas enamasti vaevusi ei põhjusta.
Kõhuvaevusi saab ennetada nii, et eemaldada oma toidusedelist kõik raskelt seeditavad toiduained.
Seedimist soodustavad ensüümid on organismis tekkivad ained ehk biokatalüsaatorid, mis lõhustuvad toidus sisalduvaid valke ja kergendavad toidu seedimist.
Esimestel eluaastatel keerleb lapse elu paljuski söömise ümber. Kui tema seedetegevus muutub või tal ilmneb nahalööve, tekib kohe mõte: ehk tuleb vaevus toidust. Kas see on toiduallergia või toidutalumatus ja kuidas aru saada, mille suhtes?