Eriline elamu Nõmme mändide vahel
Kersti Pikk
Diivan
Salto arhitektide loodud moodne kodu: läbi suurte klaaspindade paistavad tuppa nii loodus, maja uhked skulpturaalsed vormid kui ka musta küütleva fassaadi peegeldused. | Terje Ugandi

Uut kodu planeerides Salto arhitektide poole pöördunud pere nägi oma vaimusilmas vaieldamatult erilist, kuid samas selge kandilise vormiga maja. Praeguseks elab perekond absoluutselt erilises eramus, mille arhitektuuris pole ainsatki kandilist mahtu!

 

Salto arhitektide projekteeritud maja Nõmme avaral krundil on põnevalt vastuoluline: see on erakordselt huvitav ja erilaadne hoone, mis vaatamata oma silmapaistvale arhitektuurile võib möödujail kahe silma vahele jääda. Ühekorruseline ümarate vormidega eramu lookleb orgaaniliselt sihvakate mändide vahel, fassaadi mustad läikivad pinnad peegeldavad ümbritsevat ja tulemuseks on üllatav kamuflaažiefekt. Must maja peidab end oskuslikult loodusesse.

Omanike ega ka arhitektide taotluseks polnud iluaiaga maja, vaid eheda maastiku säilitamine eramu ümber. Puid võeti maha üksnes nii palju, kui hädapärast vajalik oli ning hoone sätiti paika krundil kasvavate mändide järgi. Oma ülesehituselt koosneb maja kolmest vabakujulisest mahust – elumaja, garaaž ja kuuriosa –, mis koonduvad ühtse katuse alla. Kerged käiguteed kulgevad maja kumerate vormidega samas rütmis ja juhatavad privaatsematele väliterrassidele hoone tagaküljel.

Must-valge ja kollane

Väljast ühekorruseline maja osutub sisse astudes mitmetasapinnaliseks. Magamistubade tsoon ja kabinet tõusevad elutoa- ning köögitasandist mõne trepiastme võrra kõrgemale, saunaruumid on seevastu elutoa põrandapinnast allapoole viidud. Loodus on tänu suurtele akendele ja ilusatele vaadetele igas ruumis kohal.

Sisekujunduse autor on sisearhitekt Raul Tiitus (Pink OÜ), kes on omanäolise arhitektuuri toel loonud isikupärase interjööri. Omanikele südamelähedane väljapeetud põhjamaine esteetika on sisearhitekti käe all saanud reipa ja noorusliku ilme. Ruumiprogramm on sümpaatselt otstarbekas ning välis- ja siseruum terviklikult seotud. Puhas valge seinavärv toob eksterjöörist tulenevad kumerad mahud ja ümarad nurgad hästi esile. Enamjaolt must-valge kujundus ei mõju vähemalgi määral steriilselt ega külmalt, täpselt doseeritud värvilaigud ja hästi valitud detailid annavad interjöörile hoogu ning energiat.

Kumerad seinad ja kaks kuubikut

Arhitektuursus on tuntav kõikjal. Sisearhitekt on voolavasse ja kumerusi täis ruumi asetanud kaks konkreetset vormi: pähklipuiduga kaetud köögikuubiku ja musta lakitud MDF-viimistlusega magamistubade ploki. Köögikuubik on suur kandiline maht, mis peidab endas elutoapoolel köögikappe ja külgseinas majapidamisruumi, puidust ploki ühelt küljelt viivad trepiastmed kabinetti ja teiselt poolt laskuvad astmed alla saunaruumidesse.

Esikut ning sellest tasapinna võrra kõrgemale tõstetud magamis- ja lastetubade plokki eraldab arhitektuurse vormina toimiv kaarjas poolkõrge garderoobisein. Valge seina lõpetab lõbusa finessina ülejäänud rivist pisut eenduv kollane kapp, mis on mõeldud igapäevaselt kasutatavatele ülerõivastele. Kahte ruumitasandit ja liikumisteed eraldava rinnatise teisele poolele on kavandatud praktiline riiul.

Kollane jookseb toreda värviaktsendina läbi kogu maja: kollased on laste vannituba ja majapidamisruum, päikeseline värvilaik leidub ka Annike Laigo disainitud elutoavaiba geomeetrilises mustris. Maja südameks on avar ja avatud köögiga elutuba, mille õhulisust rõhutavad juba esikuhallist alguse saavad helevalged põrandad. Tume, konkreetse joonega sisustus tekitab valge taustal julge kontrasti.

Elamusi pakkuv maja

Hoolega valitud materjalid – Prantsuse pähklipuit ja siidise pinnaga lakitud must MDF – seovad ruumid visuaalselt tervikuks. Tagasihoidlik ja peidetud valguslahendus rõhutab interjööris eksponeeritud vorme, tekstuure ning pindu. Pika söögilaua kohal rippuvad Foscarini valgustid lisavad kujundusse efektse nüansi.

Voolavas interjööris loovad vaheldusrikkust kaared ja kandilised nurgad, maja põnev astmelisus ning suurtest akendest ruumi langev valgus ja varjudemäng. Läbi klaaspindade heidab tubadesse ootamatuid peegeldusi ka maja must küütlev fassaad. Must maja tervikuna toob Nõmme väljakujunenud keskkonda täiesti uue mõõtme, olles ühelt poolt selgelt eristuv ja enesekindel ning teisalt ümbritsevaga väga tundlikult arvestav.

Kommentaar: arhitekt Maarja Kask (Salto AB):

«Hoone projekteerimisel on aluseks võetud alale iseloomulik struktuur, kus kõik majad paiknevad krundi keskel. Teiseks põhiliseks lähtekohaks on krundi peamine kvaliteet: suured puud. Maja valgub puude vahele ilmakaari ja sisemist logistikat arvestades, andes kasutajale kogu krunti haarava ruumikogemuse.

Ümarad peegeldavad pinnad kaotavad ära kindlad piirid maja ja looduse vahel. Reflektsioon loob loodust juurde. Hoone fassaadis kasutatud peegeldav komposiitplaat tekitab puude vahel kamuflaažiefekti, mida toetab erinevate funktsioonidega mahtude – eluruumide, garaaži ja kuuri − killustatud struktuur ühtse varikatuse all. Maja on paika pandud oluliste, teise väärtusklassi kuuluvate puude järgi. Hoone on küll avatult krundi keskosas, kuid sissepoole kaarduvad pinnad tekitavad majale privaatsed tsoonid ja väliterrassid.»