Kentucky võikeeks (Kentucky butter cake)

Pille Petersoo
30.09.2023
Juta Kübarsepp

Hüüatust „Edasi, Kentucky lõvid!” mäletab igaüks, kes „Kevade” filmi on näinud. Meil on täna välja pakkuda üks Kentucky kook. 

Magus petipiimaga keeks, mis on immutatud ja kaetud magusa või-suhkruvõõbaga. Retsept on aastast 1963, mil see võitis Pillsbury koogivõistluse.

Keeksi saab väga hästi õhukesteks viiludeks lõigata, nii et jagub pea kahekümnele sööjale. 

250 ml petti

4 suurt muna

2 tl vanilliekstrakti või 1 sl vanillisuhkrut

420 g e 7 dl nisujahu

250 g suhkrut (algretseptis 400 g)

1 tl küpsetuspulbrit

0,5 tl söögisoodat

0,5 tl soola (algretseptis 1 tl)

200 g toasooja pehmet võid

 

Võõp:

75 g e 5 sl võid

150 g e 1,75 dl suhkrut

50 ml e 4 sl vett

2 tl vanilliekstrakti või -suhkrut

 

Kuumuta ahi 160 kraadini. Määri rõngasvorm (ingl bundt tin) või tavaline keeksivorm või lahtikäiv koogivorm võiga ning puista kergelt üle jahuga. 

Vispelda kausis pett, munad ja vanillisuhkur. 

Sega suures kausis (või nt lauamikseri kausis) jahu, suhkur, küpsetuspulber, sooda ja sool hoolikalt. 

Lisa toasoe pehme või ja pool petipiimasegust ning sega aeglaselt omavahel (lauamikseriga u 1 minut aeglasel kiirusel).

Siis sega juurde ülejäänud petipiimasegu ning sega u 3 minutit (kui kasutad lauamikserit, siis nüüd keskmisel kiirusel). Kaabi spaatli abil kausi külgedelt tainas keskele kokku. 

Keeksitainas peaks olema hele ja kreemjas. 

Kalla tainas ettevalmistatud vormi ning küpseta u 1 tund või kuni koogi keskele torgatud puutikk jääb puhtaks. 

Samal ajal valmista võõp. Sega väikeses potis või, suhkur, vesi ja vanill. Kuumuta keemiseni, siis lase minut aega podiseda, kuni suhkur on sulanud. 

Kui kook on küps, siis tõsta see metallrestile. Tee koogi sisse pika puutikuga u 40 auku. Nirista umbes pool siirupist aeglaselt koogi peale, nii et see saaks aukudesse imbuda. Lase 30 minutit seista, aeg-ajalt auke juurde torgates, kuni kogu siirup on imendunud. 

Siis kummuta jahtunud keeks serveerimisalusele. Pintselda ülejäänud või-suhkruvõõp jaokaupa koogile mitmekordse kihina, nii et kooki katab hiljem mõnus, kergelt krõbe kiht. Lase vähemalt tund aega enne serveerimist maitsestuda. 

Sõelu peale tuhksuhkrut.

Nipid ja soovitused:

Kook säilib jahedas hästi mitu päeva. Keera jahtunud kook toidukilesse või fooliumisse või hoia spetsiaalses koogikarbis. 

Kuni kolmeks kuuks võib koogi ka sügavkülma panna. Pane kook kahekordsesse toidukilesse või fooliumi ja siis korraliku sügavkülmakoti sisse. Tõsta serveerimisele eelneval päeval toatemperatuurile sulama. 

Mõnes Ameerika retseptis on või-suhkruvõõba sisse vee asemel lisatud hoopis burbooni viskit. See maisiviski on pärit just nimelt Kentucky osariigist. 

Artikli märksõnad: 

Sarnased artiklid