Spagetid peenralt
Pille Petersoo
Juta Kübarsepp

Looduse imed on piiritud – eriti kui inimene aretustööga natuke kaasa on aidanud. Selgub, et spagette saab ka otse köögiviljapeenralt!

Spagettkõrvits (Cucurbita pepo subsp. pepo) kuulub meile nii tuttava hariliku kõrvitsa perekonda. Meie köögiviljaaedades ja -lettidel on see konkreetne liik veel üsna vähelevinud, ent siiski populaarsust kogumas. Oranžikama viljalihaga spagettkõrvitsad on suurema karoteenisisaldusega. Kui toores spagettkõrvits pooleks lõigata, ei erine see väliselt tavalisest kõrvitsast. Põnevaks muutub köögivili alles pärast küpsetamist – nimelt saab siis spagettkõrvitsa viljaliha kahvli abil pikkadeks spagetilaadseteks ribadeks eraldada.

Spagettkõrvits tuleb esmalt küpsetada. Kõige lihtsam on panna terve kõrvits u 200kraadisesse ahju ning olenevalt suurusest 45–60 minutit küpsetada, kuni terav nuga kõrvitsakoorest kergesti läbi läheb. Lase veidi jahtuda, lõika pooleks ja eemalda seemned. Teine levinud viis, kuidas spagettkõrvitsat valmistada, on see esmalt pooleks lõigata ning seemnetest tühjaks uuristada. Siis maitsesta kõrvitsa lõikepind soola-pipraga ning aseta kõrvits ahjuvormi, lõikepind allpool. Kalla ahjupannile kruusitäis vett ning küpseta 200kraadises ahjus, kuni spagettkõrvits on al dente – ehk pehme, ent veel mitte pudruks küpsenud. Hoiatus! Spagettkõrvits on väga kõva koorega. Kasuta hästi teravat nuga või pane kõrvits mõneks minutiks täisvõimsusel mikrolaineahju – siis läheb nuga kergemini läbi. Lase küpsel spagettkõrvitsal veidi jahtuda, siis kaabi suure kahvli abil viljaliha ettevaatlikult pikkadeks peenikesteks ribadeks. Võid ribasid kohe söögiks tarvitada, praadida või kasutada vormiroogade tegemiseks.Spagettkõrvits on maheda maitsega, nii et kasuta julgelt vürtse, ürte, juustu.

Küpsetatud spagettkorvits küüslaugu ja võiga

Kuuele

1 väiksem spagettkõrvits

2 sl võid

3 hakitud küüslauguküünt

4–5 sl hakitud peterselli

maitse järgi soola

5 sl riivitud parmesani või muud kõvemat juustu

Tee spagettkõrvitsasse noaga mõned torked. Küpseta 200kraadises ahjus umbes tund aega või kuni nuga üsna kergesti läbi kõrvitsakoore läheb. Võta kõrvits ahjust välja, lase 10–15 minutit jahtuda.Lõika spagettkõrvits pikkupidi pooleks, uurista välja seemned. Võta kahvel ning kaabi sellega piki kõrvitsat, nii et saad pikad peenikesed „kõrvitsaspagetid” – või vähemalt -nuudlid. Kuumuta suur praepann, lisa või ja küüslauk ning prae segades mõõdukal kuumusel, kuni küüslauk on kergelt kuldne. Lisa petersell, sool ja kõrvitsaribad. Kuumuta pidevalt segades mõni minut, siis lisa riivitud juust. Maitsesta parajaks ning serveeri.

retseptid-jaanuar2016-2.jpg

Juta Kübarsepp

Spagettkorvitsavorm tomati ja hakklihaga

Neljale kuni kuuele

1 väiksem spagettkõrvits

1–2 sl oliiviõli

500 g kodust või veisehakkliha

1 hakitud sibul

420 g itaaliapärast tomatikastet (pasta- või pitsakaste)

1 tl kuivatatud basiilikut

3 muna

soola ja musta pipart

Tee spagettkõrvitsasse noaga mõned torked. Küpseta 200 °C ahjus umbes tund aega või kuni nuga üsna kergesti läbi kõrvitsakoore läheb. Võta kõrvits ahjust välja, lase 10–15 minutit jahtuda. Lõika spagettkõrvits pikkupidi pooleks, uurista välja seemned. Võta kahvel ning kaabi sellega piki kõrvitsat, nii et saad pikad peenikesed „kõrvitsaspagetid” – või vähemalt -nuudlid. Kuumuta suur praepann mõõdukal tulel. Lisa veidi õli, siis hakkliha. Prae aeg-ajalt segades, kuni hakkliha pole enam roosa. Lisa hakitud sibul ning jätka praadimist veel 5 minutit. Lisa tomatikaste ja basiilik ning kuumuta hakklihasegu veel 5 minutit. Sega hakklihakastme hulka kõrvitsaribad, seejärel lahtiklopitud munad. Tõsta segu paraja suurusega ahjuvormi, silu pealt ühtlaseks. Tõsta vorm umbes 40 minutiks 200kraadisesse ahju, kuni vormiroog on pealt kenasti kuldne ja krõbe ning muna korralikult hüübinud. Lase 5 minutit jahtuda, siis serveeri värske rohelise salatiga.

Artikli märksõnad