Pastinaak potti
Pille Petersoo
Juta Kübarsepp

Tervisliku toidulaua teeb põnevaks magusa maitsega pastinaak ehk aed-moorputk.

Ingveripastinaagisupp

Neljale-viiele

Viirusterohkel kevadkuul annab see ingveri-pastinaagisupp vähemalt tunde, et tervis tuleb – või siis püsib.

Tarvis läheb: 

2 sl rapsi- või oliiviõli

600 g pastinaaki

1 suur sibul

2 küüslauguküünt

2–3 cm jupp ingverit

1 l köögiviljapuljongit

soola ja musta pipart

(suitsutatud) paprikapulbrit

Koori ja haki sibulad ning küüslauk, tükelda pastinaak. Koori ingver, lõika õhukesteks viiludeks. Kuumuta pott keskmisel kuumusel, lisa oliiviõli. Lisa sibul ja prae paar minutit. Siis lisa küüslauk ja ingver, prae veel minut aega. Lisa pastinaak, maitsesta kergelt soolaga ning prae tasasel tulel aeg-ajalt segades umbes 5 minutit. Lisa kuum puljong, kuumuta keemiseni. Siis alanda kuumust, kata pott osaliselt kaanega ja keeda umbes 15–20 minutit, kuni pastinaak on pehme. Püreesta supp köögikombainis, kannmikseris või saumikseriga. Maitsesta soola-pipraga parajaks ning serveeri. Peale võid riputada veidi paprikapulbrit.

NIPPE:

• Kui soovid toekamat suppi, võid lisada potti ka varssellerit, porgandit, kartulit.

• Kreemjama supi jaoks lisa väike pakk rõõska koort.

• Soovi korral serveeri suppi saiakrutoonide, krõbeda peekoni või näiteks röstitud mandlilaastudega.

 

retseptid-marts2016-2.jpg

Juta Kübarsepp

Mee-sinepikana pastinaagiga

Neljale (valmistamiseks kulub 1 tund)

See tore idee on pärit Briti ajakirjandusest. Lastega pered võivad kasutada kanakintsufileed, aga nahaga kanakintsutükid näevad efektsemad välja.

Tarvis läheb:

oliiviõli

500 g pastinaaki

1 sl terasinepit

1 sidruni mahl

2 sl mett

500–600 g kanakintsufileed

200 g brokolinit või

spargelkapsaõisikuid

soola ja musta pipart

Pese pastinaagid, soovi korral koori ja lõika seejärel risti pooleks. Peenem osa lõika omakorda pooleks, jämedam ots neljaks kuni kuueks (olenevalt suurusest). Sega pastinaagikangid kausis vähese õli, sinepi, sidrunimahla ja meega, siis maitsesta soola-pipraga. Lõika kanakintsufileed kaheks või kolmeks, sega kausis pastinaagi ja marinaadiga. Laota ühekordse kihina ahjuvormi ning küpseta 200kraadises ahjus umbes 30 minutit. Tõsta juurde brokolinitükid või spargelkapsaõisikud, nirista peale veidi oliiviõli. Küpseta veel umbes 15 minutit. Serveeri, kõrvale võid anda sidrunisektoreid.

 

Artikli märksõnad: