Helge ja avar kodu Tiskres

Kaili Kannel
Naturaalsus ja soojad loodustoonid. Materjalidena on interjööris kasutatud puitu, kivi ja looduskiviimitatsiooniga keraamilisi plaate. | Märt Lillesiim

Eelmisel aastal valmis Tiskres suurele looduskaunile krundile kahekordne eramu, kuhu asusid elama kaks täiskasvanut, nende kolm last ja pere lemmikloom. Kodu kutsuti kujundama sisearhitekt Viktoria Bankov (VB Design).

Kauneid loodusvaateid pakkuva maa-ala leidis seni korteris elanud pere juhuslikult jalgratastel seigeldes. Piirkonda nähes tekkis kohe äratundmine, et just sinna kanti võiks maja ehitama hakata. Sisekujundaja Viktoria Bankov kaasati projekti varakult, siis, kui maja plaan oli alles eskiisi kujul paberil. Juba eelmise kodu sisustusprojekti edukast õnnestumisest oli sündinud usaldav suhe pererahva ja disaineri vahel. Kõik nurgad olid maha lihvitud, maitsemeeled sisustuse vallas läbi kombatud ja töö võis alata.

350 ruutmeetri suurune maja on planeeringult praktiline ja avar ning vaated loodusele avatud. Alumisel korrusel asuvad garderoob, ruumikas elutoa- ja köögiala ning saun, kust pääseb välibasseini. Ülemisel korrusel asuvad magamistoad ja töönurk.

Puhtast, puutumata loodusest ümbritsetud maja sisekujunduslikud märksõnad pakkus väliskeskkond ise välja – naturaalsus ja soojad loodustoonid. Materjalidena on interjööris kasutatud puitu, kivi ja looduskiviimitatsiooniga keraamilisi plaate.

Kuna eelmisest kodust oli pererahvale armsaks saanud pikalt nende ühiseid emotsioone talletanud kirsipuust söögilaud, otsustati see ka uude koju kaasa võtta. Interjööri värvigamma saigi alguse just laua kirsitoonist, mille kõrvale hakkas sisekujundaja sobitama loodustoone, nii harmoneeruvaid kui ka vastanduvaid värve, nagu näiteks türkiis.

Sisekujundaja Viktoria usub, et lihtsuses peitub võlu, seetõttu on ka selles kodus kõik hästi lihtne ja lakooniline. Siiski jätkub huvitavaid detaile ja põnevaid lahendusi, mis kodu isikupäraseks muudavad, kõikjale. Majja sisenedes ja väikest eeskoda läbides satub avarasse trepihalli, kus püüavad pilku efektse lõikega garderoobiuksed. Ebatraditsioonilised laeni ulatuvad siseuksed mõjuvad rahulikult ja tavapäraste ustega võrreldes tekitavad seinapinnale vähem liigendatust. Elutoaala tsoneerib lakke paigaldatud puitsõrestik. See mõjuv konstruktsioon tekitab hubasust ja lisab suurele heledale ruumile paraja annuse dünaamikat.

Kui maja esimesel korrusel valitseb neutraalsem foon üksikute värvilaikudega, siis teise korruse tubades on kasutatud julgelt värvitoone ja -kontraste. Kogu maja mitmekülgne valguslahendus aitab luua meeleolu ja meeldivat atmosfääri.

Hubane ja pere vajadusi arvestav kodu sündis arhitekti, ehitajate, inseneri, sisekujundaja ja kodu omanike harmoonilises koostöös, mis Viktoria sõnul toimis ühtse eesmärgi nimel nagu kvaliteetse kella mehhanism.