Efektne häärber Lõuna-Eestis

Kersti Jaigma

Järve kaldal paiknev grill- ehk teemaja on kujundatud elumajaga samas stiilivõtmes. | Terje Ugandi

Lõuna-Eesti kuppelmaastikul asuvale väikese järve, metsatuka ja allikaga maalilisele krundile on kerkinud Lauri Nõmme (Design Police Department OÜ) kavandatud efektne eramu. Peale peamaja kuuluvad kompleksi teemaja, periskoobikujuline kasvuhoone ja välitualett ning maapinnast välja «kasvav» betoonist varjualune.

Moodne maja ehitati vanasse talukohta, mis ­tagas selle, et suurel kinnistul oli teatud keskkond juba olemas. Uhked vanad põlispuud, krundi piiril looklev oja ja tiigikesed pakkusid looduslikult kaunile ning põneva reljeefiga paigale lisaväärtust ja andsid loogiliselt ette uue hoonestuse asukoha. Arhitekti eesmärgiks sai kuppel­maastiku rõhutamine ja elamukompleksi sulandamine rikkalikku looduskeskkonda.
Arhitektuuris on hästi ära kasutatud maastiku kõrguse ­erinevusi: sissesõidutee poolt lähenedes paistab maja ühe-, päripäeva ümber nurga liikudes juba pooleteisekorruselisena ning mööda lauget nõlva alla laskudes tuleb välja hoone kahe­korruseline maht.
Elumaja sokliosa on monteeritavatest raudbetoonplokkidest, mis on jäetud katmata, ülejäänud fassaad on krohvitud kahes toonis: tumepruuniks ja valgeks. Aktsenti lisavad Prodema ProdEXi naturaalse puiduspooniga fassaadipaneelid. Mitme viimistluse kombineerimine toob esile mängu eri mahtude ja tasanditega ning toonitab maja omanäolist vormilahendust.

Funktsioon ja vorm
 

Peamaja Y-kujuline ehk kolme haaraga põhiplaan sündis ­arhitekti sõnul soovist eraldada üksteisest erinevad ruumitsoonid – privaatsed magamistoad viidi eemale seltskondlikuma funktsiooniga sauna- ja külalisteplokist. Magamistoad asuvad maja põhimahust konsoolina eenduvas haaras, mis moodustab omakorda varjualuse autodele.

«Konsooli idee tekkis üsna praktilistel põhjustel: põhikorrusel on funktsioone – elutuba, köök, magamistoad – rohkem kui soklikorrusel, kuhu jäävad abiruumid. Inimeste vajadusi ritta seades ja eri funktsioone üksteise peale ladudes saavad ka ruumimahud ja -loogika paika,» selgitab Lauri Nõmme. Projekteerimise käigus kasvas konsool algselt plaanitust isegi pikemaks, kuna kõikidesse magamistubadesse (kolme lapsega peres on kokku neli magamistuba) sooviti mõnusalt laiu voodeid ja see nõudis suuremaid ruume.

Maja keskel paiknevad avatud elu- ja söögituba. Siitsamast laskuvad trepid alumisele tasandile, kuhu kavandati avarad saunaruumid. Aktiivse elulaadiga pere armastab külalisi võõrustada ja saunaplokki on loodud mugavad tingimused ka öömajalistele. Peale külalistetoa on sauna eesruumi seinapaneeli taha peidetud väike kööginurk – nii ei pea valamu ja külmiku kasutamiseks korrus kõrgemal asuvasse kööki või vannituppa suunduma.


Šikk ja väljapeetud interjöör
 

Interjööris on Lauri Nõmme kasutanud rahulikke ja vaoshoitud toone ning materjale. Siseruumis domineerib hele puit nii Karelia kaselaudise kui ka kaseparketina, esiku- ja köögiosas ning pesuruumides on kasutatud looduslähedasi kreemikaid ja halle plaate Noto salongi valikust. Pehmust, atmosfääri ja värvi lisavad Smartexi salongi kaunid tekstiilid kardinate, voodikatete ning diivanipatjade näol.

Valgust ja avarust on majas rohkelt ning igal sammul võib pilk rännata imelistele aknast avanevatele vaadetele: ühel pool ­maja laugetel küngastel sirguvale männinoorendikule, teisel pool tüünele järvele ja selle taustal kõrguvale metsatukale. Sooviga vaateid mitte lõhkuda ja arvestusega, et pere eraldi garaaži ei tahtnud, projekteeriti autodele justkui maapinnast välja «kasvav» varjualune. Monoliitbetoonist vorm on peidetud vahvalt maastikusse, nii et autosid ei näe kohe ei sissesõiduteelt ega elumajast vaadates. Toreda ruumikogemuse pakub ka teekond varjualusest elumajja ehk mööda astmeid künka seest välja tulemine.


Terviklik keskkond
 

Elamukompleksi projekteerimine oli Nõmme sõnul poolteist aastat väldanud protsess, mis haaras lõpuks kokku viit hoonet ja väikevormi: peamaja, autovarjualust, grill- ehk teemaja, kasvuhoonet ja välitualetti. Igaüks neist on omanäoline, moodustades kokku terviklikus stiilivõtmes keskkonna. Tervikusse lisandub põhjalikult läbi mõeldud maastikukujundus: hoonete ümber kulgevad käiguteed, haljastus ja uhke valguslahendus, mis joonistab õhtuti välja väikevormid, põlispuud ning rajad.

Esimese etapina valmisid autovarjualune ja järveäärne teemaja. Väike puitkarkasshoone on avatud järvele, sirutudes oma terrassiosaga täielikult vee kohale. Suurte klaaspindade, väljast krohvi ja Prodema fassaadiplaatidega ning seest vineerpaneelidega viimistletud teemaja täiendab suurepäraselt peamaja arhitektuuri.

Välitualeti mõte tekkis reaalsest vajadusest, kuna kõige esimesena järve kaldale valmis saanud grillmaja võeti kohe aktiivselt kasutusele. Periskoobikujuline väikevorm oli Lauri Nõmmel juba varasemalt ühe teise projekti jaoks valmis joonistatud. Kuna tol korral ei läinud julge lahendus töösse, oli nüüd põhjust kavand sahtlist välja otsida. Sama vorm kanti üle ka kasvuhoonele. Eriti hästi tulevad toredad leedvalgustusega väikevormid maastikul esile õhtupimeduses, särades eriliste objektidena avaral krundil kõrgete puude vahel.

Ehkki efektseid lahendusi leidub veel, on ennekõike tegemist hoolega planeeritud ja elamisväärse koduga. Kõiki loodud mugavusi kasutab pere täiel rinnal ja rõõmu tuntakse heast ­arhitektuurist ning kaunist asupaigast. Vanast talu­kohast on saanud uue aja moodne maakodu, kus peenarde asemel on ­maja ümber kettagolfirajad ja suvehommikuid alustatakse järves supeldes ning teemajas hommikusööki nautides.