Väldi enamlevinud vigu kapsa hapendamisel!
Kodu & Aed
Kui kapsast hapendada ilma soolata, siis peab käärimine algama kohe. | Shutterstock

Hapukapsas on meie jõululaua lahutamatu osa ja muidugi suur lemmik kogu talve jooksul. Mis saaks aga veel parem olla, kui isetehtud hapukapsad. Mõnikord ei pruugi aga kapsa hapendamine õnnestuda. Mis võis valesti minna? 


Mis juhtus, kui valmis hapukapsas on ...

... liiga hapu? Ruum oli hapnemise ajal liiga soe. Maitse mahendamiseks pese kapsas enne tarvitamist sooja keedetud veega läbi ja suru kergelt kuivaks. 

... tume? Põhjus võib olla liiga väheses hapendamisvedelekus või siis puutus kapsas kokku õhuga. Kapsast töödeldi raudesemega. Puutünn oli halvasti pestud. 

... roosakas? Kapsas hapnes liiga madalal temperatuuril. Roosa tooni annavad teatud liiki pärmseened, mis hakkavad jahedas kapsavedeliku pinnal arenema. Eemalda roosakas kiht.  Kui hapnemine toimub ettenähtust jahedamas ruumis ( vähem kui 15 kraadi), siis lisa ühe liitri hapendusvedeliku kohta 10-20 g suhkrut. 

... pehme või libe? Kapsapea on külma saanud. Vedelikku oli liiga vähe, kapsamass puutus kokku õhuga, hapukapsas külmus läbi ja sulas hiljem üles. Kapsas pandi hapnema räpastes tingimustes. 

... roiskunud lõhnaga? Selle tingib mürgine võihappekäärimine. Lehkav hapukapsas ei kõlba süüa. 

Artikli märksõnad