Teeme suussulavat ploomikooki
Pille Petersoo (Nami-nami.ee)
Kodu & Aed
Värskelt nopitud ploomid | Shutterstock

Mahlakate ploomide aeg on käes! Ajakiri Kodu & Aed jagab suurepärast ploomi-martsipanipiruka retsepti.

ploom17-01.jpg

Ploomi-martsipanipirukas
Juta Kübarsepp

Ploomi-martsipanipirukas

Lahtine lehttainapirukas ploomide ja martsipaniga.

Mõned ploomisordid küpsevad ahjus hapukaks. Sel juhul puista valmis koogile julgelt tuhksuhkrut. Martsipani maitse on tugevam järgmisel päeval. Pirukat võib küpsetada suure plaadipirukana, aga ka väikeste portsjonpirukatena.

Kaheteistkümnele

Tarvis läheb:

500 g tavalist või pärmi-lehttainast

1 muna

200 g martsipani

500 g küpseid ploome

2 sl suhkrut

Serveerimiseks tuhksuhkrut

Valmistamine: rulli lehttainas peaaegu ahjuplaadi suuruseks ja aseta küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile. Tee piruka servast umbes 2 cm kaugusele ümberringi terava noaga kerge sisselõige. Pintselda lehttainas lahti klopitud munaga.

Riivi martsipan või lõika õhukesteks laastudeks, laota lehttainale sisselõikest sissepoole. Poolita ploomid, eemalda kivid ning laota ploomipoolikud martsipaniga kaetud lehttainale, lõikepind ülal. Puista peale suhkrut ning küpseta 220-kraadises ahjus 20–25 minutit, kuni tainas on kuldne ja kook küpsenud. Lase veidi jahtuda, siis lõika ruutudeks. Soovi korral puista peale tuhksuhkrut.

Rohkem ploomitoitude retsepte leiad ajakirja Kodu & Aed septembrinumbrist. Osta ajakiri poest või telli siit!