Pisikesed võimsad terviseterad. Kasvatame ise erinevaid idandeid
Kaja Kurg
Mahedamaitselisi idandeid võib lisada igale toidule. | Shutterstock

Kõige värskema, puhtama ja väärtuslikuma tervisetoidu saab kasvatada koduköögis seemneid idandades. Eriti kiirelt ja hõlpsalt valmivad toortatra- ja nisuidandid.

Kui seeme hakkab idanema, algavad selles biokeemilised protsessid: valgud lagunevad aminohapeteks, rasvad küllastamata rasvhapeteks, juurde sünteesitakse palju vitamiine (eriti C, E ja B-grupi omi), ensüüme jm, mida idu vajab kasvamiseks.

Kõik need ühendid on väga vajalikud ka inimesele, eriti talvisel vitamiini- ja päikesevaesel ajal, et vabaneda väsimusest ja enesetunnet turgutada. Kui idanevad seemned esimeste päevade jooksul ära süüa, saab kogu hinnaliste ainete kontsentraadi endale. Edaspidi hakkab seda looduse loodud stardipaketti kasutama

taimebeebi, et suuremaks sirguda, ning väärtuslikke aineid jääb aina vähemaks.

Idandamiseks sobivaid puhtaid seemneid leiab aiandus- ja ökopoest ning ka tavalisest toidupoest. Külvamiseks mõeldud seemned on kemikaalidega töödeldud ega sobi söömiseks. Mugava idandamistorni või –purgi saab osta ökopoest.

 

Asja käik
 

Idandamise põhimõte on lihtne ja loogiline. Kõigepealt tuleb seemneid u 12 tundi leotada, et idanemine kiiremini käivituks. Seejärel hoida nõrutatud niiskeid seemneid soojas ja pimedas kohas. Päevas tuleb neid kord-paar loputada, et pesta ära ainevahetusjäägid ja hoida seemnemass niiskena. Kui idanev seeme ära kuivab, siis idanemine katkeb ja idandeid ei saa.

Idandid on kõige väärtuslikumad arengu algjärgus. Sellepärast on kõige targem panna idanema täpselt selline kogus, mille jõuab päeva-paari jooksul pärast valmimist ära süüa.

Valmis idandeid tuleb hoida külmkapis, et nad edasi ei kasvaks ja väärtuslikke aineid ei kulutaks. Jahedas säilib nende väärtus paar-kolm päeva. Enne tarvitamist tuleb idandeid loputada, et pesta ära seistes tekkinud bakterid.

Kui idandi võrsealge on pruunistunud, on ta vana ja oma väärtusliku sisu kaotanud. Selle järgi on lihtne hinnata poeidandite värskust.

Kuna idandites on palju bioloogiliselt aktiivseid toimeaineid, soovitatakse neid süüa mõõdukalt, mitte üle paari-kolme supilusika päevas.

 

Lisaks pudrule ka idandeid
 

Kui sul on köögikapis pudru jaoks ostetud mahedat toortatratangu (müügil ka tavalises toidupoes), siis tasub seda kindlasti ka idandada.

Artikli täismahus lugemiseks osta värske ajakiri poest või telli ajakiri Kodu & Aed.
Artikli märksõnad