Noore pere eramu Cube
Eve Arpo
Diivan
home-design-house
Läbi kahe korruse ulatuv klaassein kaotab piiri sise- ja välisruumi vahel. Kolmeks tsooniks – elutoa-, söögitoa- ja köögiosa – jaotatud kõrget ruumi ehivad Petite Friture’i valgustid Vertigo. | Andrey Avdeenko

Arhitekt Viktoriya Yakusha (Yakusha Design Studio) disainitud eramu Cube asub Kiievi regioonis Ukraina männimetsade vahel. Maja on loodud noorele perele, kelle aktiivne elustiil eeldab avatud ruumi, mida vajadusel ümber mängida.

Looduskaunis asukohas paikneval krundil püüti säilitada võimalikult palju haljastust ja olemas-olevat maastikku. Mändide keskel paiknev valgest betoonist hoonemaht kaeti osaliselt tumeda puitsõrestikuga. Visuaalselt aitab eramu ilmet kergemaks muuta musta tooni vundament, mis justkui lükkab hoone maapinnast lahti. Suur klaaspind fassaadil tugevdab kerguse illusiooni veelgi. Peale hoone maastikku sulandamise on püütud hägustada ka sise- ja välisruumi eraldatust. Läbi kahe korruse ulatuv, peaaegu kogu seina kattev aken on piir aia ja terrassi ning elutoa vahel. Suur klaasipind laseb päevavalgusel tuppa pääseda, muudab ruumi valgusküllaseks ning annab võimaluse nautida vaateid männitukale.

Mugav ja paindlik

Eramu tellimise ajal sündis perre kolmas laps, mistõttu said juba planeerimise protsessis kõige olulisemateks märksõnadeks mugavus, nüüdisaegsus ja paindlikkus. Kahesajaruutmeetrine eramu on kompaktne ja avar, selle interjöör tundub suurem, kui ruutmeetrid lubavad arvata. Esimesel korrusel asuvad kaks garaaži ja avatud planeeringuga elutuba, söögituba ja köök. Teisele korrusele jäävad privaatsemad ruumid ehk vanemate ja laste magamistoad ning vannituba. Tagaaia pool asuvad eenduv terrass ja varjualune, mis pakuvad mõnusat olemist ning annavad, kui ilmaolud lubavad, hoonele ruumi juurde. Ka maja ümbrus on hoitud minimalistlik: siin kasvavad roheline muru ja sihvakad männid.

Puitsõrestik ja grafiithall

Elutuba on jagatud kolmeks tsooniks, kus kesksel kohal asetseb suur söögilaud ning selle kohal efektsed valgustid. Vasakule jääb kööginurk, mille must-valge mööbel laseb vaevalt aimata, et see on köök. Otsaseina katab, nagu hoone fassaadigi, puitsõrestik. Vastasseina grafiithall värv harmoneerub tammepuidust põrandatega ja annab ruumile sügavust. Teisele korrusele viivad seinast konsoolina välja ulatuvad tammepuidust astmed, mille piirdena on kasutatud klaasi. Vanemate magamistoa koloriit on valitud rahulik ja naturaalne, kuid õhkab teatraalsust. Värvivalikusse kuuluvad tumehall, naturaalne tammetoon ja valge. Tähelepanu püüavad grafiithall sein, tumeda kangaga kaetud voodi peats ja tumedad kardinad. Garderoob on peidetud seina taha, mis jääb esmapilgul märkamatuks.

 

Lõbus ja funktsionaalne

Teismelise tütre magamistoa kujundusega tööle asudes oli arhitekti eesmärgiks luua mitmekülgne ruum, kus hoolimata toa suurusest oleks ruumi magamiseks, koolitööde tegemiseks ning sõpradega kohtumiseks. Lisaks pidi ruumis kajastuma tüdruku isikupära. Naturaalsesse rohelise, valge ja tammetoonides ruumi paigutati kaks voodit, töölaud ja diivan.

Teine magamistuba on mõeldud poisile ja on sobilik ka kahele lapsele. Laste voodid paigutati varjule tammepuidust poodiumi alla, töölaud selle peale akna alla – selline ruumikorraldus jätab rohkem ruumi mänguks ja liikumiseks. Humoorikad sinistes ja punastes toonides seinakaunistused muudavad ruumi mängulisemaks ning isikupärasemaks. Sisenejale on kohe selge, et see on poisslapse tuba. Peamine eesmärk lastetubade – nii teismelise tütre kui ka väikese poja toa – kujundamisel oli luua lõbus ja funktsionaalne ruum. Naturaalsed materjalid loovad rahuliku ja mugava keskkonna kogu majas. Enamik mööblist on valminud eritellimusel puidust, tekstiilidest on kasutatud villast ja linast kangast