Nädalavahetuseks: küpseta maitsev kõrvitsakringel
Sille Vadi
Kodu & Aed
Kõrvitsakollane kringel | Sille Vadi

Ajakirja Kodu & Aed oktoobrinumbris õpetab toidublogija Sille Vadi küpsetama maistvat kõrvitsakollast kringlit: lisatud kõrvitsapüree annab kringlile kollase värvi ning hoiab küpsetise kaua pehme ja mahlase.

Kõrvitsa-pähklikringel

Tainas:

25 g presspärmi

1,5 dl käesooja vett

250 g kõrvitsapüreed

0,5 dl suhkrut

u 450 g nisujahu

100 g toasooja võid

0,5 tl soola

Täidis:

100 g toasooja võid

5 sl suhkrut

2 sl kaneeli

150 g sarapuupähkleid

Määrimiseks

1 muna

50 g sulatatud võid

pealepuistamiseks tuhksuhkrut

Valmistamine:

Hõõru pärm vähese veega vedelaks, lisa ülejäänud vesi, kõrvitsapüree, sool ja suhkur. Kalla juurde pool jahust ja sõtku paar minutit. Edasi sõtkudes lisa ülejäänud jahu (osa jäta esialgu alles). Lisa pehme või ja sõtku uuesti ühtlaseks. Edasi sõtkudes lisa nii palju jahu, et tainas oleks elastne ning lööks käte ja kausi küljest lahti (reguleeri jahukogust vastavalt vajadusele, tainas olgu pigem pehme kui kõva ja sitke). Tõsta kauss sooja kohta ja lase kinnikaetult umbes tund aega kerkida. Tõsta kerkinud tainas kausist jahuga üle puistatud lauale ja rulli suureks ristkülikuks.

Määri pehme või tainale, puista peale kaneeliga segatud suhkur ja hakitud sarapuupähklid.  Lõika tainaplaat pooleks, keera kumbki pool pikemast servast rulli ning tee rullidesse läbi kahe tainakihi sisselõige (põhjani läbi lõikamata). Põimi seejärel rullid palmikuks ja vormi kringliks või pärjaks. Lase kringlil rätiku all pool tundi kerkida, seejärel määri lahtiklopitud munaga ja küpseta 200-kraadises (pöördõhu kasutamisel 190-kraadises) ahjus umbes 25 minutit. Võta kringel ahjust, pintselda üle sulatatud võiga ning puista peale tuhksuhkrut.