Maitsvad road baklažaanist ehk pommust
Pille Petersoo
recipe-food
Pommu sobib hästi küpsetamiseks, röstimiseks, praadimiseks, aga ka grillimiseks, vokkimiseks ja hautamiseks. | Juta Kübarsepp

Baklažaani ehk pommut tuleb kindlasti kuumtöödelda. Sobib hästi küpsetamiseks, röstimiseks, praadimiseks, aga ka grillimiseks, vokkimiseks ja hautamiseks. Väga populaarsed on täidetud baklažaanid. Pommul endal väga tugevat maitset ei ole, nii et maitsestamisel tasub olla julge.

Pommu sobib erinevate köögiviljadega – tomat, suvikõrvits, sibul ja küüslauk täiendavad pommut hästi nagu on näha ka mitmetes Euroopa klassikalistes roogades. Pommu maitseb hea juustuga, eriti Parmesani-laadsete juustude, värske ricotta ja kodujuustuga, aga ka jogurtiga. Lisaks maitserohelisele (basiilik, koriander, petersell, rosmariin, tüümian) võib maitsestamiseks kasutada ka erinevaid vürtse (kaneel, ingver, must ja valge pipar). Sidrunimahl, seesami- ja oliiviõli ja misopasta ning erinevad äädikad täiendavad pommu maitset samuti kenasti.

pommuretsept16-01.jpg

food
Pommu-kikerhernesalat
Juta Kübarsepp

Pommu-kikerhernesalat

Maroko-hõnguline toekas salat. Sobib ka veganitele, on muna-, laktoosi- ja kaseiinivaba. Neljale sööjale.

2 väiksemat pommut (2 x 400 g)

2–3 sl oliiviõli

400 g purk konservitud kikerherned

1 punasibul

värsket koriandrit

soola ja musta pipart

 

Salatikaste:

1 tl paprikapulbrit

0,5 tl jahvatatud vürtsköömneid

3 sl oliiviõli

2–3 sl sidrunimahla

1 tl agaavinektarit, vahtra- või kasesiirupit

soola ja musta pipart

Pese ja kuivata pommud, lõika umbes 5 cm juppideks ja jupid omakorda paksudeks kangideks. Puista peale soola ja võimaluse korral lase u 30 minutit sõelal nõrguda. Siis laota ahjuplaadile, nirista peale veidi oliiviõli ja küpseta 200-kraadises ahjus umbes 20–30 minutit, pommusid 1–2 korda kergelt pöörates, kuni kangid on küpsed ja kenasti kuldsed. Võid pommukangid ka pannil oliiviõlis pehmeks praadida.  Sega salatikausis kastme komponendid omavahel. Loputa ja nõruta kikerherned, pane salatikaussi. Koori sibul, lõika pikuti pooleks ja seejärel õhukesteks viiludeks. Haki koriander. Lisa sibul ja koriander salatile, seejärel lisa pommukangid. Sega salat läbi, vajaduse korral maitsesta veel soola-pipraga. Lase enne serveerimist mõned tunnid maitsestuda.

 

pommuretsept16-02.jpg

food
Sitsiilia pommusalat
Juta Kübarsepp

Sitsiilia pommusalat caponata

Kuuele

Paar aastat tagasi oli mul võimalus veeta nädal Sitsiilias Anna Tasca Lanza kokakoolis ja loomulikult oli menüüs ka Sitsiilia kuulus pommusalat caponata. Salat on väga maitsev kergelt jahtununa, ent maitseb veelgi paremini päev-kaks pärast valmistamist. Hoia jahedas, ent serveeri toatemperatuuril.

2–3 väiksemat pommut

praadimiseks rapsi-, päevalille- või oliiviõli

3–4 sellerivart

2 punast sibulat

1 dl rohelisi oliive (kivideta)

2 sl kappareid või kapparimarju

250 g väga head tomatikastet või purustatud tomateid

2 sl veiniäädikat

1 tl suhkrut

0,25 tl tšillihelbeid

soola ja musta pipart

hakitud siledalehist peterselli

Serveerimiseks: keedetud (vuti)mune

Lõika sellerivarred 1 cm viiludeks, keeda kergelt soolaga maitsestatud vees 4–5 minutit, siis nõruta, jahuta kiiresti külma vee all ja nõruta uuesti. Tõsta kõrvale. Lõika pommudelt varrepoolsest otsast kõva osa ära. Lõka pommu umbes 2,5–3 cm tükkideks. Sitsiilias praetakse pommukuubikud rohkes õlis, ent tegelikult saab ka vähema õliga hakkama. Aja suur paksupõhjaline pott kuumaks, siis kalla potti nii palju õli, et poti põhi oleks õhukese õlikihiga kaetud. Lisa jaokaupa pommukuubikud ja prae aeg-ajalt segades mõõdukalt tugeval kuumusel umbes kümmekond minutit, kuni kuubikud on kuldpruunid. Kui praadimisel tundub, et pommud on „kuival”, võid natuke õli ka peale niristada, et need poti põhja kinni ei hakkaks, aga aedvili ei pea sugugi rohkes õlis ujuma. Tõsta küpsed pommukuubikud soojale taldrikule ootele ja maitsesta kergelt soolaga. Pruunista ka ülejäänud pommu samal moel.

Võta jälle paksupõhjaline pott ning kuumuta selles veidi õli. Lisa hakitud sibul ja prae 7–8 minutit, kuni sibul muutub kergelt klaasjaks. Lisa eelnevalt keedetud varsselleriviilud, pikuti poolitatud oliivid, kapparid, tomatikaste, veiniäädikas, suhkur ja tšillihelbed. Kuumuta keemiseni, siis sega õrnalt juurde pruunistatud pommu. Kuumuta u 5 minutit, timmi maitse parajaks soola, pipra ja/või veiniäädikaga. Tõsta caponata suurele serveerimisvaagnale või madalasse kaussi. Serveeri võimaluse korral alles järgmisel päeval, siis saavad maitsed ühtlustuda. Puista peale rohkelt peterselli ja soovi korral kaunista poolitatud keedumunadega. Kui soovid taimset salatit, siis kasuta munapoolikute asemel kaunistamiseks kooritud mandleid.

NIPP: Tomatihooajal lisa caponata’le tomatikastme asemel mõned värsked kooritud ja tükeldatud tomatid.

pommuretsept16-03.jpg

Pommuikraa
Juta Kübarsepp

Pommuikraa

Neljale kuni viiele

Midagi Vene köögist. Ikraadeks (ikra tähendab vene keeles kalamarja) kutsutakse Vene köögis peeneks hakitud köögiviljast lisandeid, mida sobib panna leivale-saiale või ka niisama lusikaga süüa.

1 suurem või 2 väiksemat pommut

1 suur sibul

2 küüslauguküünt

2 tomatit

1 sl õli

2 sl veiniäädikat või sidrunimahla

soola ja musta pipart

hakitud värsket peterselli või tilli

 

Pese pommu ja pane 200-kraadisesse ahju küpsema 45–60 minutiks. Keera pommut aeg-ajalt veidi, et see ühtlasemalt küpseks. Võta pommu ahjust, jahuta ja lõika pikkupidi pooleks. Kaabi viljaliha välja ja haki hästi peeneks. Koori ja lõika sibul tükkideks. Tee tomatite alumisse otsa väike ristlõige, siis pane tomatid umbes 30 sekundiks keevasse vette ja koori. Haki tomatid hästi peeneks. Sega pommu, sibul, tomat ja purustatud küüslauk. Lisa õli ja veiniäädikas. Maitsesta soola ja pipraga. Kata nõu kilega ja lase paar tundi külmkapis maitsestuda. Enne serveerimist kaunista maitserohelisega.

VIHJE: Ikraale võib lisada ka röstitud paprikaid. Soovi korral võid sibula enne õlis klaasjaks hautada. Mõni lisab pommuikraale ka riivitud porgandeid – hauta need pannil koos sibulaga pehmeks.

 

 

pommuretsept16-04.jpg

Pommu-satsivi
Juta Kübarsepp

Pommu-satsivi

Gruusiast pärit roog, kus praetud või küpsetatud pommuviile serveeritakse kreemja Kreeka pähkli kastmega. Sobib hästi kergeks eelroaks.

2–3 väiksemat pommut (u 1 kg)

soola ja õli

Satsivi ehk Kreeka pähkli kaste:

100 g Kreeka pähkleid

1 küüslauguküüs

1 hakitud sibul

näpuotsaga safraniniidikesi või saialille õielehti

1 tl hmeli-suneli maitseainesegu

hakitud maitserohelist (koriander, basiilik, tüümian, till)

2–3 sl õuna- või veiniäädikat

1–2 dl kuuma vett

soola ja musta pipart

 

Lõika pommud ketasteks, riputa soola peale ning lase pool tundi sõelal seista. Siis nõruta, patsuta köögipaberiga kuivaks ning prae õlis mõlemalt poolt pehmeks või küpseta 200-kraadises ahjus mõlemalt poolt kuldseks. Kastme jaoks peenesta Kreeka pähklid ja küüslauk köögikombainis.Kuumuta pannil õli, lisa hakitud sibul ja prae 7–8 minutit, kuni sibul muutub klaasjaks. Lisa pähklisegu ja kuumuta paar minutit. Lisa nüüd maitseained (v.a äädikas) ja vesi ning kuumuta tasasel tulel aeg-ajalt segades veel kümmekond minutit, kuni kaste on mõnusalt aromaatne. Kaste peaks olema paksema hapukoore konsistentsiga. Kui soovid eriti kreemjat kastet, võid selle uuesti saumikseriga läbi mikserdada. Sega juurde hakitud ürdid ning timmi maitse soola-pipra-äädikaga parajaks.

Laota praetud või küpsetatud pommuviilud vaagnale, tõsta kaste peale ja lase enne serveerimist paar tundi maitsestuda.Kaunista koriandrilehtede ja granaatõunaseemnetega.

 

 

VIHJE:

Grusiinide armastatud hmeli-suneli maitseainesegu müüakse mitmetes toidupoodides ja kindlasti turulettidel. Kui seda aga kodus pole, siis pane näpuotsaga midagi järgnevast: jahvatatud koriandriseemned, kuivatatud basiilik, kuivatatud till, kuivatatud aed-piparrohi, kuivatatud tüümian, kuivatatud petersell, kuivatatud münt, kuivatatud estragon, loorberileht, kuivatatud lambaläätselehed ja/või -seemned, kuivatatud pune.