Kuidas kujundada söögituba?
Kersti Pikk
Diivan
Pikendatav söögilaud Mylon. Team 7. Sisustusstuudio Now: now.ee | Promopilt

Eraldi söögituba tänapäeva kodudes enam sageli ei kohta, kuid see ei tähenda, et loobuma peaks ühistest söömaaegadest, mõttevahetustest ning pere ja sõpradega söögilaua ümber veedetud ajast. Üks mõnus paik, kus üheskoos istuda või süüa, on omal kohal nii ahtas köögis kui ka elutuba ja kööki ühendavas avatud ruumis.

 

Promopilt

Söögitoa või -tsooni kujundamine saab ennekõike alguse pere vajadustest ja elustiilist, räägib sisearhitekt Ivi-Els Schneider, kelle portfooliosse kuulub arvukalt kaunilt kujundatud kodusid – hubaseid ja moodsaid interjööre, ajaloolisi ning uue aja ruume.

«Ruumiplaneering ja inimeste eluviisid on aja jooksul palju muutunud. Pikka aega moes olnud avatud eluruumide asemel tulevad kodudesse tagasi eraldi ruumis asuvad köögid ja üha rohkem tahetakse ise süüa teha. Toiduvalmistamine, pere ja sõprade ühised söömaajad loovad võimaluse üksteisega suhtlemiseks ning koos aja veetmiseks. Seetõttu on söögituba üks äraütlemata oluline ja sümpaatne paik igas kodus!

Tänapäeva individualismi ja kiirustava elutempo ajastul suhtlevad inimesed vähe, sageli on ka kodus igaüks oma nurgas. Söögilaud on tihti ainus, mille ümber saab pere kokku, vaadatakse üksteisele silma ning aetakse juttu. Emotsionaalses mõttes on söögituba peret liitev ja traditsioone loov koht.»

Isegi siis, kui ruutmeetreid on vähe, leidub alati ruumi väikesele ümmargusele või lahtikäivale lauale, on sisearhitekt kindel. «Ümber laua istuvad meeleldi külla tulnud sõbrad, isegi kohvi juues on mõnus istuda normaalsetele toolidele ja käed lauale toetada, mitte pehmesse diivanisse vajuda. Baarilett sobib pigem kiire ampsu haaramiseks, selle taga reas istudes ei teki silmsidet ega mõnusat meeleolu.

Promopilt

Suures avatud ruumis on võimalik söögilaua, puhveti, baarikapi vms abil luua eraldi õdus söögi-toatsoon. Seinale sobib näiteks mõni toiduteemaline natüürmort, klaasidega puhvetkapis saab eksponeerida paremaid lauanõusid või pidulikku serviisi.» Lauakatmine pakub ohtralt kujundusvõimalusi, meeleoluka laua võib katta lihavõteteks, jaanipäevaks jt tähtpäevadeks.

Promopilt

«Kena kaetud laud mõjub alati kutsuvalt ja koduselt,» teab sisearhitekt. «Väikeste detailidega õnnestub luua värvi ja meeleolu, kokku võib panna erinevaid tekstiile, nõusid, lõikelilli. Lauakatmine on tore tegevus!» Söögitoas ja söögilaua kohal on oluline õige valgustus. «Hästi valgustatud toidud tekitavad alati hea isu,» ütleb Ivi-Els Schneider. Et valgusti satuks õigesse kohta, tuleb laua ja valgusti asukoht juba interjööri planeerides välja mõelda ja paika panna.