Fookuses porgand. Hõrgud ahjuporgandid ja parim porgandikook
kodus.ee
Ahvatlevad ahjuporgandid. | Juta Kübarsepp

Ühe maitsva prae  kõrvale sobivad lisaks kartulitele ka ahjus küpsetatud porgandid, millele on maitseks lisatud mett ja sinepit. Kui soovid, võid osa porgandeid asendada pastinaakidega. 

Ahjuporgandid

Kuuele
 

1 kg porgandeid

2 sl rapsi- või oliiviõli

4 sl mett 

2 sl teralist sinepit

soola ja musta pipart

 

Kuumuta ahi 220 kraadini. 

Koori porgandid. Lõika esmalt u 5 cm juppideks, siis pikuti pooleks või neljaks (väiksemad porgandid võid terveks jätta).  

Sega ahjupannil õli, mesi ja sinep, maitsesta soola-pipraga. Lisa porgandid ja sega korralikult läbi. 

Küpseta porgandeid 220-kraadises ahjus 30–40 minutit, kuni need on küpsed ja kuldsed. 

porgandikook

Parim porgandikook.
Juta Kübarsepp

Parim porgandikook

Kümnele kuni kaheteistkümnele

Mahedamaitseline porgandikook vanilli, kaneeli ja muskaadiga.

4 muna

350 g suhkrut

400 g peenelt riivitud porgandit

250 g nisujahu

1 kuhjaga sl küpsetuspulbrit

2 tl vanillisuhkrut

1 tl kaneeli 

0,5 tl riivitud muskaatpähklit

näpuotsaga soola

Toorjuustuglasuur:

150 maitsestamata toorjuustu

50 g pehmet võid

100 g tuhksuhkrut

Klopi munad ja suhkur kohevaks vahuks. Lisa peenelt riivitud porgandid, sulavõi ja omavahel segatud kuivained. 

Määri 26 cm läbimõõduga (lahtikäiv) koogivorm võiga ja puista üle jahuga (või vooderda küpsetuspaberiga). 

Kalla tainas vormi ning küpseta 200kraadises ahjus 20–30 minutit. Kontrolli koogi küpsust puutikuga: kui koogi keskele torgatud puutikk enam tainaseks ei jää, on kook valmis. 

Jahuta. Kummuta või libista valmis kook vaagnale. 

Sega toorjuustuglasuuri ained omavahel ühtlaseks ning määri jahtunud koogile. 

 

porgandiküpsised

Porgandiküpsised.
Juta Kübarsepp

Porgandiküpsised

Mõnusad muredad küpsised, kus porgandid lisavad nii maitset kui ka värvi. Küpsised ei sisalda muna!

200 g toasooja võid

150 g suhkrut

200 g peenelt riivitud porgandit

300 g nisujahu

1 tl küpsetuspulbrit

1 tl vanillisuhkrut

näpuotsaga soola

terveid mandleid

Hõõru pehme või ja suhkur kausis kreemjaks. Lisa riivitud porgand ja seejärel omavahel segatud kuivained. Suru tainas kätega ühtlaseks, siis vormi sellest väikesed, kastanimunasuurused pallikesed. Suru lapikuks ja pista iga küpsise peale üks mandel. 

Küpseta 200kraadises ahjus umbes 15 minutit, kuni küpsised on kuldkollased. 

NIPP! Kui unustasid võipaki külmkappi, siis riivi võid peene riiviga otse segamiskaussi – säästad kõvasti aega!

Apelsini-rosmariinimarinaadis porgandid

Apelsini-rosmariinimarinaadis porgandid.
Juta Kübarsepp

Apelsini-rosmariinimarinaadis porgandid

Kuuele

Sellel põneval porgandiroal on mitmeid kasutusvõimalusi.   Porgandid säilivad külmikus umbes nädala. 

500 g porgandeid

1 (punane) sibul

2 dl vett

2 sl suhkrut

1 tl soola

1 värske rosmariinioks

paar apelsinikooreriba

1 dl apelsinimahla

2–3 sl oliiviõli

musta pipart 

värskeid rosmariinilehti

Koori porgandid ja lõika õhukesteks laastudeks või mõne millimeetri paksusteks viiludeks. Koori sibul ja lõika õhukesteks ratasteks. Pane porgand ja sibul potti, lisa vesi, suhkur, sool-pipar, rosmariinioks ning apelsinikooreribad. Keeda porgandeid tasasel tulel kaanega kaetud potis, kuni porgandid on küpsed, aga veel kergelt krõmpsud. 

Lase veidi jahtuda, siis eemalda rosmariinioks. Lisa apelsinimahl, õli ja veidi värsket rosmariini. Lase vähemalt ööpäev külmkapis maitsestuda. 

Retseptid: Pille Petersoo