Emadepäevaks: krõbe karamellitort kõige kallimale
Sille Vadi
Kodu & Aed
Emadepäeva tort – krõbe, suussulav, sulnis | Sille Vadi

Üllata ema maitsva tordiga: selle Napoleoni koogist inspireeritud kihilise tordi valmistamine on imelihtne!

Kes siis Napoleoni kooki ei teaks – tuhandete lemmik ja hinnatud koogiklassik kutsub esile vaidlusi maitse üle. Kas õige kook käib keedukreemiga? Või keedu- ja võikreemi seguga? Kas parem on moosiga või ilma? Meil Napoleoni koogina tuntud kondiitritoode tehakse väga õhukestest tainakihtidest, mida ükshaaval rullitakse ja küpsetatakse ning see teeb koogi valmistamise küllaltki aeganõudvaks. Koogi algne variant, Prantsuse mille feuille ehk tuhande lehe kook koosneb aga kolmest lehttainakihist, mille vahel on keedukreem, vahukoor või moos. Selle koogi juures on vaid üks probleem: seda on keeruline elegantselt süüa ilma taldrikul suurt segadust tekitamata. Sellepärast soovitan mina söömiseks nuga ja kahvlit, seda ka siinse kihilise tordi puhul.

Kihiline karamellikreemitort

Tarvis läheb:

500 g lehttainast
250 g mascarpone’t

150 g kondenspiima-karamelli või keedetud kondenspiima

2 dl vahukoort

erinevaid marju ja puuvilju

Valmistamine

Rulli lehttainas nii õhukeseks, et saad sellest lõigata 4 ketast (u 18 cm läbimõõduga).
Tõsta tainakettad ning lõikamisest järele jäänud ribad küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile ning küpseta 200-kraadises ahjus umbes 15 minutit, kuni tainas on kerkinud, krõbe ja kuldpruun.
Lase jahtuda.
Sega täidise jaoks toasoojad mascarpone ja kondenspiima-karamell. Kui sa poest kondenspiima-karamelli ei leia, siis keeda tavalist suhkruga kondenspiima (kinnist plekkpurki) 2–3 tundi tasasel tulel ning jälgi kindlasti, et purk oleks keetmise ajal veega kaetud. Vahusta koor pehmeks vahuks ning sega mascarpone-kondenspiimaseguga.

Tõsta esimene tainaketas serveerimisalusele, kata täidisega ning tõsta peale järgmine ketas. Tee samamoodi kõik kihid, mõne kihi vahele pane meelepäraseid marju. Kata tort ka pealt ja külgedelt täidisega. Purusta ülejäänud kuldpruunid ribad tükkideks ning kata selle puruga tordi küljed.

Lase tordil üle öö külmkapis maitsestuda ning kaunista enne serveerimist marjade ja puuviljatükkidega. Kasuta tordi lõikamisel sakilist (leiva)nuga.

Artikli märksõnad